Twee keer knipperen met je ogen en het is voorbij: akkervogelbroedseizoen 2019 zit er op. We nemen je mee langs onze persoonlijke hoogtepunten van dit akkervogelbroedseizoen.
Hoopvol voor de grauwe gors
Met telkens minstens vier jongen per nest, hier en daar een aanwijzing voor een tweede legsel (15 jaar geleden heel gewoon maar tegenwoordig erg zeldzaam) en zelfs een geval van polygamie (twee vrouwtjes!) opgetekend in Outgaarden, brengt de Grauwe gors het er niet slecht vanaf vergeleken met vorige jaren. Bovendien is het aantal zangposten dat gedetecteerd werd licht toegenomen in vergelijking met vorig jaar, wat geweldig nieuws is voor de restpopulatie in dit gebied. Elk broedseizoen leert ons bij over nestbescherming en broedvereisten van de soort. Sinds drie jaar wordt er meer ingezet op vlakvormige maatregelen via Plan Kiekendief. Of die inderdaad de Grauwe gors van zijn ondergang redden, is afwachten, maar dat ie het afgelopen seizoen relatief gezien goed deed, stemt ons hoopvol.
Een uitstekend broedseizoen voor de Bruine kiekendief.
In Wallonië heeft de Bruine kiekendief een uitstekend broedseizoen achter de rug. In de Vlaamse Leemstreek daarentegen telden we er verrassend minder dan vorig jaar. We moesten het stellen met dat ene broedgeval met vier jongen vlakbij te taalgrens… op Waals grondgebied in Crisnée. Dit leverde een knap staaltje van spontane en vlotte samenwerking op tussen gepassioneerde Vlaamse en Waalse kiekendiefbeschermers van o.a. het Département de la Nature et des Fôrets (DNF) om het nest te beschermen (zie bericht van Anne-Laure Geboes in augustus https://www.facebook.com/annelaure.geboes/posts/10215092940466104). Zo werd een waardevolle structurele basis gelegd voor monitoring en nestbescherming op Belgisch niveau – kiekendieven houden zich nu eenmaal niet aan formele grenzen.
Broedpogingen van Blauwe kiekendief
Voor Blauwe kiekendief werden twee broedpogingen genoteerd, nabij Honsem en in Outgaarden, beiden opnieuw op een steenworp ten zuiden van de taalgrens.
Kers op de taart: broedgeval Grauwe kiekendief
Als kers op de taart werd er zelfs een broedgeval Grauwe kiekendief succesvol beschermd door het DNF, vlakbij het kantoor van het Parc Naturel Burdinale - Mehaigne in Burdinne. Hier konden vier jongen succesvol uit vliegen door de goede zorgen van een aantal nauw betrokken vrijwilligers.
Maatregelen voor Grauwe kiekendief en Grauwe gors gunstig voor vele andere soorten.
Verder moet zeker vermeld worden dat het Kwartels, Veldleeuweriken, Blauwe reigers, Grote zilverreigers, Buizerds en Torenvalken goed vergaan is. Zij profiteren mee van de maatregelen die voor Grauwe kiekendief en Grauwe gors genomen worden (paraplusoorten).
Broedpoging van velduil in Outgaarden
Tot slot ondernam Velduil een broedpoging in Outgaarden, jammer genoeg zonder succes voor zover we weten.
Met dank aan Robin Guelinckx en Remar Erens van de Werkgroep Grauwe Gors vzw voor de details.
Foto: Bruine kiekendief in Oreye, (c) Remar Erens