Veel fruit is afkomstig van de laagstamplantages, zeker het fruit dat we in supermarkten kopen. Maar de hoogstamboomgaarden leveren ook kilo’s lekker en bruikbaar fruit. Toch blijft dit fruit al te vaak aan de bomen hangen. Zonde van het lekkere fruit…Anderzijds zijn er ook mensen op zoek naar onbespoten fruit, om tot sap te persen, te verwerken in gebak of andere gerechten of om zo te eten. Om de vraag en het aanbod van hoogstamfruit samen te brengen lanceren de regionale landschappen de website Goedgeplukt.be.
Heb je jaarlijks een overschot aan hoogstamfruit en wil je hier iemand een plezier mee doen? Op de website www.goedgeplukt.be kan je je aanmelden en laten weten welk fruit je in de aanbieding hebt. Dat mogen kersen, appels, pruimen, noten of peren zijn. Via deze website kunnen mensen die op zoek zijn naar hoogstamfruit met jou in contact komen. Pluk je liefst zelf of mogen geïnteresseerden komen plukken? Wil je er iets voor in de plaats? Wie weet wil iemand in ruil jouw bomen snoeien of een kleine vergoeding geven. Dat mag je zelf bepalen.
Ben je op zoek naar hoogstamfruit om te eten of om te verwerken tot confituur of gelei? Zoek je appels om te laten persen door de sapmobiel? Of zoek je specifieke variëteiten om wijn of cider van te maken? Plaats een zoekertje op www.goedgeplukt.be en neem in het oogstseizoen regelmatig een kijkje op deze site. Je vindt er een aanbod van hoogstamfruit. Fruit voor alle mogelijke toepassingen, plukvers van uit een hoogstamboomgaard, gezond en uit eigen streek
Heb jij een boomgaard die al jaren niet meer gesnoeid is? Met de herstelprojecten willen we de levensduur van de hoogstamfruitbomen in bestaande boomgaarden verhogen. Er wordt vooral gemikt op boomgaarden waarvan de bomen een leeftijd hebben van 5 tot 15 jaar. Het gaat om een eenmalige herstelproject, eventueel gespreid over meerdere snoeifasen. De werken worden uitgevoerd door een erkend en ervaren boomverzorger. De eigenaar of beheerder neemt na het herstelproject het beheer zelf op.
Meer info over de herstelprojecten vind je op 'projecten hoogstamfruit'. Of contacteer Joachim Lambrechts
Deze cursus biedt een antwoord op tal van vragen die opduiken bij de aanplant en het beheer van een boomgaard. In de voormiddag krijg je uitleg over het belang van hoogstamboomgaarden voor natuur en landschap, over oude fruitrassen, over aanleg, snoei, onderhoud,... In de namiddag volgt de praktijkles, waar je de basisknepen leert van het snoeien van jonge fruitbomen.
Vraag je je af welke ingrepen je best in de zomer kan uitvoeren? Wil je meer lucht en licht creëren in de fruitboom, zodat het fruit beter rijpt? Of wil je de groei in je fruitbomen wat afremmen? Wil je je basiskennis wat opfrissen of praktijkervaring opdoen? Dan is deze cursus iets voor jou!
Hou onze agenda in het oog voor de exacte datum van deze cursussen!
Regionaal Landschap Zuid-Hageland vzw | Schoolpad 43 | 3300 Hakendover | T 016 81 52 77 | info@rlzh.be | In opdracht van de provincie Vlaams-Brabant | Privacyverklaring