Een beheerovereenkomst is een contract waarbij de landbouwer met de Vlaamse overheid vrijwillig afspraken maakt over het natuur- en milieubeheer op en rond zijn landbouwbedrijf. De landbouwer krijgt een jaarlijkse vergoeding voor de maatregelen die hij voorziet.
Beheerovereenkomsten zijn erop gericht om de kwaliteit van het milieu, de natuur of het landschap te behouden of te verbeteren.
De bedrijfsplanner van de Vlaamse Landmaatschappij helpt je graag verder om wegwijs te geraken in de mogelijkheden.
Een aantal mogelijkheden:
Meer info via de bedrijfsplanner: Sven Jardin.
De grote akkerplateaus in het werkingsgebied van het regionaal landschap herbergen de laatste grote bolwerken van soorten als de veldleeuwerik of de grauwe gors. Elders zijn ze verdwenen en ook hier gaan ze dramatisch achteruit. Sinds 1980 is het aantal akkervogels met 50 tot 95% achteruit gegaan in Vlaanderen. De open akkergebieden in het zuiden van de provincie Vlaams-Brabant vormen een van de laatste toevluchtsoorden voor deze vogels.
Net daarom willen we, samen met de Vlaamse Landmaatschappij, de landbouwers aanmoedigen om onze akkervogels een duwtje in de rug te geven. Dit kan door stroken graan te laten staan in de winter of kruidenrijke grasstroken aan te leggen.
Speciaal voor landbouwers is er een bedrijfsplanner, Sven Jardin, actief die samen met hen nagaat welke maatregelen landbouwers kunnen nemen om bij te dragen aan natuur en landschap.
Sinds 2009 wil Regionaal Landschap Zuid-Hageland samen met de Vlaamse Landmaatschappij een stap verder gaan door een gebiedsgerichte aanpak toe te passen in Glabbeek, Tienen en Hoegaarden. Door het afsluiten van beheerovereenkomsten leggen landbouwers op geschikte plaatsen ruige grasstroken en graanakkertjes aan. Hierdoor krijgen akkervogels en andere dieren tijdens de zomer en de winter meer schuilplaatsen, voedsel en nestgelegenheden. Gorzen, patrijzen en veldleeuweriken zijn er gelukkig mee. Op deze manier werden door landbouwers reeds 216 hectare voor akkervogels aangelegd. Ook vrijwilligers uit de jacht- en natuursector worden betrokken bij de opvolging van dit project.
Vanaf 2016 zal Regionaal Landschap Zuid-Hageland ook mee inspanningen leveren via speciale soortbeschermingsprogramma's. Hierover volgt later meer informatie.
Zonder bijen geen fruit. Sinds een geslaagd Leaderproject i.s.m. de fruitteelt (2015), bouwt RLZH hierop verder in 2016. Samen met zes andere partners uit Vlaanderen en Nederland onderneemt RLZH acties om fruittelers en andere actoren uit de belangrijkste fruitregio's samen te brengen rond het thema 'meer natuur voor pittig fruit'. Sinds januari 2016 loopt een driejarig Interreg project, waarbinnen er acties genomen kunnen worden voor meer biodiversiteit op twee niveaus. Enerzijds zijn er maatregelen mogelijk op bedrijfsniveau. Anderzijds ontwikkelen we een bijenplan voor de fruitgemeenten uit onze regio. Zo bundelen we de krachten voor de integratie van meer natuur in de fruitteelt. Duurzame kansen voor (wilde) bijen, vleermuizen en vogels in ruil voor diensten die een goede oogst garanderen.
Op de projectpagina van 'meer natuur voor pittig fruit' vind je meer uitleg over dit project.
Korenbloemen en klaprozen doen ons denken aan warme zomers op het veld, met de geluiden van leeuweriken, zwaluwen en een eenzame kiekendief op de achtergrond. Maar heb je al ooit gehoord van akkerboterbloem? Doen de namen windhalm, dreps, groot spiegelklokje, vlaswarkruid of zwaluwtong een belletje rinkelen? Deze akkerkruiden waren vroeger regelmatig aanwezig tussen het graan. Helaas zijn ze de dag van vandaag weinig tot niet meer terug te vinden in onze regio. Hier en daar vinden we nog een paar relicten. Regionaal Landschap Zuid-Hageland ondersteunt mee pilootprojecten voor het onderzoek naar deze akkerkruiden van weleer.
Regionaal Landschap Zuid-Hageland vzw | Schoolpad 43 | 3300 Hakendover | T 016 81 52 77 | info@rlzh.be | In opdracht van de provincie Vlaams-Brabant | Privacyverklaring